Проповідь на свято Миколая Чудотворця

963767955

Во Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Возлюблені во Христі, браття і сестри!

Сьогодні свята Православна Церква молитовно вшановує великого Святителя і Отця нашого Миколая – архієпископа Мир Лікійських, що в Малій Азії. Мабуть немає в світі людини, яка б не знала хоч щось про цього святого. Безліч храмів присвячено йому, з багатьма молитвами, акафістами і службами християни різними мовами звертаються до нього, просячи допомоги і заступництва перед Богом; врешті, багато з нас також носить особисте ім’я Святителя. Численними чудами як при житті, так і по смерті, прославився Святитель Миколай. Його чудотворні мироточиві мощі й донині збережені нам в допомогу.

 

Однак, не лише Православна Церква шанує і поважає його, а й католики, протестанти, і навіть атеїсти вшановують його кожен по-своєму

 

Святитель Миколай Чудотворець, якого в цьому секуляризованому світі називають де Санта-Клаусом, Дідом Морозом.

 

Святими не народжуються – ними стають. А засобами, за рахунок яких можна набути святості є перш за все Божа Благодать, правдива віра в Христа, щоденні добрі справи – як прояв любові до ближнього. Саме важливою тут є здатність щодня, протягом всього життя утримувати в собі їх. Та, все ж таки, дуже важко робити добрі діла для ближнього: коли через власне лінивство, коли через гордість, а коли і через скупість… Але, мабуть, основною перешкодою до милосердного ставлення до ближніх є брак любові.

 

Святий же Миколай, якраз, став нам як досконалим взірцем щирої віри і діл милосердя, так і вмістилищем Божої благодаті.

 

Також варто згадати про особливе милосердя святителя Миколая. Однак завжди, чинячи милостиню, робив це таємно. Наприклад, відома історія про те, що ще коли святий ще не будучи архієреєм, врятував одну побожну родину від наруги, вкидаючи їм у вікно мішечки з грошима…

 

За молитвами святителя місто Мири було врятоване від тяжкого голоду. Не раз рятував святитель потопаючих в морі, виводив з полону і ув’язнення у в’язницях.

 

Досягнувши глибокої старості, святитель Миколай мирно відійшов до Господа (+ 342-351).

 

Незважаючи на велику історичну віддаленість між його і нашою епохами, нині ми маємо можливість вшановувати святого і звертатися до нього з молитвою. Святитель Миколай завжди був з нашим народом, він постійно присутній серед нас і допомагає нам у справі спасіння. Святитель Миколай завжди приходить на допомогу до тих, хто його кличе. Він молить Бога за всіх людей, щоб Господь освятив нас істиною Своєю, аби за його прикладом ми ввійшли в радість Нашого Господа.

 

Нехай за теплими молитвами і чудесами Отця нашого Миколая – Бог благословить нас удостоїтись наслідувати його віру, мудрість, побожність, подвиги і милосердя, тихо і без гріха прожити на цім світі, і на Страшному суді Христовім не стояти нам ліворуч, а сподобитися стати праворуч зі всіма святими й увійти в Царство вічної слави Бога. Амінь.

(87)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *