Проповідь на Воскресіння Христове

пасха

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Возлюблені у Христі браття і сестри!

Свято Христового Восресіння є святом відродження людини до її первозданного образу, який був даний їй Богом Творцем у Раю. Гріх приніс втрату цього образу, гріх приніс смерть, гріх зробив із людини вбивцю. Людина почала вбивати людину і крок за кроком нищити весь Божий світ. Тільки смерть Христова здатна відкупити найвище Боже створіння від загибелі, тільки через відродження у Христі ми здатні глянути на світ очима Творця і жити у гармонії з Ним та з усім Його творінням.

 

Свято Пасхи є не тільки святом для людей. Це свято має всеохоплюючий онтологічний вимір, що перемінює людину, котра має по-новому побачити саму себе і усю вселенну. Цю універсальність свята і оспівує воскресна стихира: «Нехай же празнує вся вселенна Христове воскресіння». Причиною такої радості для світу є відроджена людина, яка має жити не за власними забаганками, але за законами і згідно порядку Сотворителя. Людина відроджена у Христі є новим Адамом, є новим управителем землі, який із трепетною любов’ю та повною відповідальністю має ставитись до всієї природи. Христове Воскресіння дарує вселенній нових добрих будівничих Царства Божого на землі, які дбатимуть не тільки про власне добро, але про добро ближнього та усіх сотворінь. З цієї причини має бути радість у людських серцях і цю радість має відчути увесь Богом створений світ: «Небеса достойно нехай веселяться, земля ж нехай радіє, нехай святкує увесь видимий світ і невидимий, Христос бо воскрес – радість вічна!» (стихира 1-ї пісні восресного канону).

 

Христове восресіння є даром спасіння нового життя для людини і усіх Божих сотворінь. Без можливості навернення та очищення і без Божої допомоги людина не змогла б протистояти рабству гріха. Через свою смерть і воскресіння Син Чоловічий робить людину вільною і цей шлях до свободи не є легким. Щоб відновитися у Христі, людині потрібно постійно вести духовну боротьбу та долати свій хресний шлях. Цей шлях є нашою хресною дорогою, цим шляхом має бути сам Христос: «Я є Дорога, Правда і Життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ів. 14, 6). Крокуючи цим шляхом до Царства Небесного ми не перестаємо бути землянами – користувачами дібр Божих. Тільки залишачись на цій дорозі нашого спасіння Господь відкриває нам свою любов і любов до всього сотворіння.

 

Не може існувати християнство без життя у Христі,
Не можна жити у Христі без Воскресіння.
Не матимем життя у повноті
Коли нема любові до Божого створіння!

 

“Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися!» – так пише апостол Павло у посланні до Галатів (3, 27), так і ми співаємо на Св. Літургії у день Пасхи. Через Св. Тайну Хрещення ми стаємо учасниками смерті і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, який запрошує нас до нового життя. Це наше нове життя у Бозі повертає нам втрачені образ і подобу і дарує нове життя нам і усьому довкіллю. Через нашу особисту переміну змінюється і світ довкола нас. Відроджена у Христі людина кормиться і живе Божою благодаттю стає носієм Божої Любові та Божого Миру. «Прийдіте, пиймо нове пиття, що не з каменя неплідного чудесно випливає, але з нетління джерела, яке виточив із гробу Христос, в ньому ми утверджуємось (стихира 3-ї пісні восресного канону).

 

Нехай у цей день голос Церкви та церковних дзвонів, що Христос Воскрес, почують усі люди. Нехай це свято перемоги над смертю додасть нам сили і відваги до відродженого життя у Христі. Нехай через наше оновлення у Христі оживає та воскресає вся природа та усі Божі створіння. Нехай через Христове Воскресіння прийде радість і життя до всього Його творіння. Амінь.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

(228)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *