Проповідь на Свято – День Святого Духа

9

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

У наступний за П’ятидесятницею понеділок звершується свято на честь Святого Духа.

 

Це свято було встановлене Церквою «заради величі Пресвятого і Животворящого Духа, яко єдиний є (від) Святої і Жівоначальния Трійці», у протидію вченню єретиків, що відкидали Божество Святого Духа і единосущность Його з Богом Отцем і Сином Божим.

 

Святий Дух єдиний з Отцем і Сином у всьому, тому Він здійснює з Ними все, будучи самовладним, всесильним і благим. Через Нього подається всяка мудрість, життя, рух, Він – джерело всякого життя. Він має все, що мають Отець і Син, «крім ненародження і народження», виходячи від єдиного Отця. Святий Афанасій говорить: «Дух Святий від Отця не створений, не створений, не народжений, але походить». Але в чому полягає исхождение Святого Духа від Отця для нас незбагненно, як незбагненно і народження Сина. Тому Свята Православна Церква ніколи не вирішувалася піддавати цю таємницю Божества -людському, але завжди сповідувала її, згідно з вченням Спасителя нашого Ісуса Христа (Ін. 15:26). Господь відкриває людині тільки те, що необхідно для його порятунку, і багато таємниць залишаються для нас за непроникною завісою.

 

Збагачуючи людини духовними дарами і вирощуючи в ньому плоди духовні, Дух Святий прикрашає людину і різноманітними чеснотами, робить його, за словом Писання, древом добрим, творить добрі плоди (Мф. 7:17). Життя по Духу Святому ясно виявляється в плодах Духа, до яких відносяться, за словами апостола Павла, «любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, стриманість» (Гал. 5:22-23).Амінь

(136)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *