Проповідь у Неділю 5-у після П’ятидесятниці.Про 2 біснуватих

13

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Возлюблені у Христі брати і сестри!

Сьогодні ми слухали Святе Євангеліє від апостола і євангеліста Матфея, яке є водночас показує, що таке одержимість людини духом злим, і свідчить яким сильним є Бог. В час свого земного життя, Син Божий рятував душі і тіла від усяких хвороб і немочей. Кожен, хто мав віру тверду, отримував зцілення. Сьогодні сталася подія така, яка показала нам всемогутність Божу. Двоє людей біснуватих Гадаринських вийшли перед Ісусом.

 

Спаситель і слова ще не промовив до них, а злий дух, уже, мучений Божою присутністю, кричить устами цих нещасних людей: « Що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? Прийшов Ти сюди передчасно мучити нас?»(Мф.9:28). Цей біс, сила лукава, яка сиділа в людях цих, не може встояти перед Богом. Боїться і тремтить перед Господом, а ще декілька миттєвостей тому, дорогою цією ніхто не наважувався проходити, бо біснуваті настільки були лютими, що нівечили всіх хто наважувався іти цією стежкою. І лукавий просить Сина Божого дозволити увійти йому в стадо свиней, що паслося поряд, і вже одержиме стадо кинулося з кручі в море. А нарід , який почув про це велике чудо, щоб прийняти Христа , і народитися для Царства Божого, просить Бога відійти ….налякалися бідні люди… не розгледіли в цьому диві свого спасіння.

 

В сьогоднішньому Благовісті розбиваються будь-які скептичні твердження тих, хто каже, що духів злоби і лукавства, диявола і лукавого не існує. Існують і чинять беззаконня і ведуть боротьбу за безцінний скарб – образ і подобу Божу, людську душу. За словами Святого Івана Золотоустого: « диявол переконує багатьох, що немає пекла, щоб туди ж і спровадити нас». Саме він, лукавий і мерзенний дух спокусами своїми старається душі християнські погубити. Прот. П.Соколов свідчить: «Сатана засліплює людину, для того, щоб привести її до гріха, а після цього відкриває очі, щоб вкинути у відчай». І як не сумно казати, лукавому це вдається.

 

Бо гріх вкинутий ним, розростається з силою великою, пускає метастази свої, і умертвляє для Бога душу безсмертну. Кожен з нас, хто був у паломницьких поїздках до Святих Місць Православної Церкви, монастирів, міг реально бачити, що таке одержимість. Як лукавий сковує рухи людські, як з створіння Божого, чадо Господнє стає подібним до звіра. І вже не людина говорить, а дух лукавий, вже не керується своєю волею, а дією сатанинською. Та як же так стається, що дух проникає в душу і там господарює? Хто винен в цьому? Відповідь є простою – сама ж людина. Якщо забутим є Закон Божий, знехтуваними є Таїнства Святі, то це реальний плацдарм для воїнства диявола, для переможної ходи його.

 

Але і сьогодні святий апостол і євангелист нам показав, що Бог є Всемогутнім, і диявольське насіння викоріниться навіки. Лукавий, який постійно чатує на людину, не сплячи і не споживаючи нічого, стає безсилим перед Богом. І нічого не може вчинити без дозволу Бога. Навіть для того, щоб увійти в стадо свиней, просить Сина Божого дозволити це зробити. Господом залишена зброя проти сатани – піст та молитва. Преподобний Ніл Синайський так каже до нас: «Молитва віруючого є великою мукою і страшенним жахом для злих духів».

 

Ці ж слова і підсилює Авва Іов: « Ім’я Ісусове сильніше сталі, твердіше граніту немає міцнішого щита, немає кращої зброї в духовній боротьбі, як Ісусова молитва». Ось реальна і дієва сила, перед якою не встоїть диявол. Ось спасенний засіб для порятунку перед бісівською силою. Але є одна біда – ми не користуємося цими святими справами. Ми їх не те що забуваємо, ми їх не використовуємо, а інколи просто зневажаємо. А ще інколи стаємо нерозумними, коли за допомогою проти дій диявола, звертаємося до самого ж диявола в особах ворожбитів і чаклунів. І тим самим свідомо впускаємо в серце своє злого і брехливого, жорстокого і лукавого сатанинського агресора. І сьогоднішнє Євангеліє показує, наслідок такого неуважного і легковажного ставлення до Бога.Амінь.

(985)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *