Проповідь у Неділю 3-у після П’ятидесятниці.

NagornayaPropoved

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри!

Крок за кроком веде нас Церква через Апостольський піст до пізнання великої і радісної її таємниці, а, отже, і нашої перспективи присутності в ній. Якщо в попередні неділі ми слухали євангельські уривки про покликання апостолів, про першу Церкву, згадуючи вихідний день у творенні Церкви – зіслання Святого Духа на апостолів, то сьогодні, у третю неділю по П’ятидесятниці, нам пропонується зазирнути всередину самих себе, зазирнути і побачити: чи ж маємо ми всередині те світло, яке в день П’ятдесятниці Господь посилає нам (Мт. 6:22-23)? Євангеліє під світлом розуміє, безперечно, благодатні дари Святого Духа.

 

Вона повинна нас попереджати, зупиняти, якщо необхідно – викривати, осмикувати від будь-яких справ порочних і, навпаки, закликати до справ благочестивим. І якщо ж совість цієї функції не виконує, якщо вона вбита, заглушена або спалена, тоді що можна говорити про тіло, про всіх справах, про усього нашого життя? Настає деяка нісенітниця. І Господь дає це протиставлення, бо совість в людині вбити до кінця не можна. Її можна, як в каламутній воді приглушити, щоб її сигнали не доходили до свідомості, до розуму, як з’являється на залозі окалина, якась кірка і не видно – як прекрасний був цей предмет. Так і в людині – якщо він грішить і свою совість не омиває сльозами покаяння, сповіддю, щирим каяттям, то на неї поступово утворюється така ж кірка, яка стає все товщі і товщі. Сигнали, прохання стають все слабкішими, коли душа волає про те, що нам треба зупинитися, до тих пір, коли ми їх зовсім перестанемо відчувати. Це страшний стан, і Господь у сьогоднішньому Євангелії нас про це попереджає.

 

Далі Господь говорить нам: «Не піклуйтеся про тіло вашому, у що одягнутися або що пити або що їсти, але дбайте про правді Божій». Тут знову Господь нам говорить про таке роздвоєнні, наступаючому внаслідок забуття первісного покликання. Бог створив людину для того, щоб він по всій землі влаштував рай. Але замість цього людина згрішив, він повністю «заземлити», має піклування тільки про тимчасове. Тому у свідомості людини почалося роздвоєння. І ось це страшний стан, про який сьогодні Господь попереджає в Євангелії; Він каже: «Людина, одумайся, твоя душа – вона як Дух проста за своїм складом.» Вона природна, правдива і не може роздвоїтися. Якщо ми зустрічаємо людину двоякого, з двоящимся серцем, то у нас відразу ж пропадає до нього будь-яку довіру. Від таких людей хочеться бути подалі, бо не знаеш, що вони далі створять. Така людина не угодний і Богу.

 

Неможливо служити Богові і мамоні, земному гріховного світу, який весь загруз в пристрастях. І Господь пояснює: «Як може людина одночасно служити двом панам? Або одного він буде любити, а іншого ненавидіти, одному намагатися служити, а до іншого ставитися з погордою ». У нас повинна бути одна головне завдання, а все інше другорядне. Так влаштована людина – таким Бог нас створив. Такий же простий Він створив і нашу душу, яка, якщо буде роздвоюватися, то буде руйнувати сама себе. Господь говорить: «Невже ви думаєте, що Отець Небесний, який вас створив, не думає про ті проблеми, якими ви хочете поглинути себе повністю? … Подивіться на птахів небесних, як Господь їх живить, вони не сіють, не жнуть, а отець Небесний дає їм їжу. Подивіться на квіти польові, як Господь їх одягає, так, що Соломон у всій своїй славі не вдягався так прекрасно ». Ми даруємо квіти, коли хочемо подарувати радість людям, тому що квіти є земним відображенням краси небесної, створеної Богом. torrent-mac

 

Далі Господь говорить про польових квітах, які розцвітають і дарують красу всього лише кілька днів, увядая і перетворюючись за короткий термін в труху. Господь одягає їх, і невже він не подбає про вас, щоб ви були взуті й одягнені?

 

Ми чуємо слова Бога про їжі, одязі, але мова йде не тільки про земні речі. Господь нам запропонував Самого Себе. Ось наша справжня їжа, до якої ми повинні прагнути і бажати насититися нею. І коли ми читаємо молитву: «Отче наш, хліб наш насущний даси нам на кожен день», то святі отці кажуть: «Ми просимо Бога не тільки про тієї їжі, яку ми споживаємо як звичайну їжу, але ми просимо, щоб Він нас сподобив свого Божественного Тіла і Крові. Тому треба прагнути причащатися якомога частіше, аж до того, щоб причащатися щодня, як це робили перші християни. Щоб зміцнювалися наші сили душевні і тілесні.

 

Не будемо уподібнюватися язичникам, що не освіченим Святим Духом, що не мають поняття про Бога Отця, люблячому нас, про Сина Його, Господі Ісусі Христі, про Духа Святого. Вони не мають тих обітниць, для них не відкрито Царство Боже. Вони шукають тілесної радості і задоволення, а нас Господь закликає шукати Царства Божого і правди Його.

 

Ми повинні постійно Бога просити, живучи в цьому земному царстві, про те, як нам жити, як нам діяти тут на землі, щоб тут було Царство Боже. Щоб тут царювали закони євангельські, а не просто закони земні, які недосконалі і багато в чому суперечать законам євангельським. Ми повинні прагнути до того, щоб між нами жила Правда Божа, яка для нас викладена, насамперед, у Євангелії. Ось таке завдання стоїть перед нами, брати і сестри, з лікування нашої душі і виправленню нашого життєвого шляху. Амінь.

(797)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *